Nieuws/Binnenland

Schopvideo rukt op

Het via internet verspreiden van filmpjes waarop te zien is hoe scholieren door leeftijdsgenoten worden mishandeld, loopt volledig uit de hand.

In Enschede is een 15-jarig meisje dat op een van die video’s een medescholiere toetakelt, inmiddels verdacht van poging tot doodslag. Ze zit nu in bewaring. In Rotterdam wordt de 15-jarige dader uit een andere mishandelingsvideo vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Eerder deze week ontstond grote ophef om het online gedeelde filmpje uit Rotterdam, waarop te zien is hoe de dader een scholiere in elkaar trapt. Gisteren volgden in rap tempo mishandelingsvideo’s uit Groningen en Enschede. Met name de huiveringwekkende beelden uit Enschede zorgden voor grote beroering. Daarop is te zien hoe een 15-jarig meisje bruut van haar fiets wordt getrokken waarna ze zo hard in elkaar wordt geschopt dat ze niet meer kan opstaan. Leerlingen kijken achteloos toe.

Verveelde tieners

„Het begint te lijken op een fenomeen dat we eerder in Groot-Brittannië en ook even in eigen land zagen: happy slapping”, zegt Niels Baas, die aan de Universiteit Twente onderzoek doet naar cyberpesten. „Daarbij sloegen verveelde tieners een willekeurig iemand neer en werd het filmpje vervolgens op sociale media gedeeld. Het begint vaak bij één incident: in dit geval het filmpje uit Rotterdam. Dat ontving zoveel aandacht dat leerlingen overal nu kijken hoe ver ze kunnen gaan.”

Cyberoorlog

Het gewraakte filmpje uit Enschede werd op Facebook gezet door Paulien Bronsink, de moeder van een vriendin van het slachtoffer. „Niet omdat ik de dader hiermee te kijk wil zetten, maar puur als aanklacht tegen de school.”