Nieuws
957665
Nieuws

Werkloosheid in mei gedaald

De werkloosheid is in mei gedaald met 14 duizend personen en kwam uit op 8,6 procent van de beroepsbevolking.

Dat blijkt uit CBS-cijfers van donderdagochtend.

De werkloosheid is voor het eerst dit jaar is afgenomen doordat er meer mensen aan het werk zijn. In maart daalde het aantal werklozen ook, maar toen was de oorzaak dat mensen zich terugtrokken van de arbeidsmarkt.

Uit cijfers van UWV blijkt ook dat het aantal WW-uitkeringen voor de vierde maand op rij is afgenomen. In mei 2014 kwam het aantal WW-uitkeringen uit op 436 duizend, 8 duizend minder dan in april.

 

De voor seizoeninvloeden gecorrigeerde werkloosheid kwam in mei uit op 673 duizend personen. De werkloosheid daalde doordat er meer mensen betaald werk kregen. Deze ontwikkeling volgt op een groeiend aantal vacatures en uitzenduren begin dit jaar. Zowel de daling van de werkloosheid als de toename van de werkzame beroepsbevolking was het grootst bij 25- tot 45- jarigen. 

In de afgelopen drie maanden is de werkloosheid met gemiddeld 6 duizend personen per maand gekrompen. De werkzame beroepsbevolking was even groot als drie maanden geleden. De totale bevolking van 15 tot 65 jaar kromp echter in gelijke mate als de beroepsbevolking. In het eerste kwartaal van dit jaar was de afname van de beroepsbevolking nog ruim twee keer zo groot als de afname van de bevolking doordat mensen zich terugtrokken van de arbeidsmarkt.