Nieuws/Binnenland
957671142
Binnenland

Celstraffen tot 8 jaar voor reeks overvallen op BN’ers

ROTTERDAM - Acht verdachten van overvallen en inbraken op bekende en vermogende Nederlanders, onder wie Nikkie Tuturials en René van der Gijp, zijn door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot gevangenisstraffen tussen de 2,5 en 8 jaar.

De straffen tegen de gewelddadige overvallers van Nikkie de Jager en haar vriend Dylan op 8 augustus 2020, zijn lager dan de eisen van het Openbaar Ministerie. Dat eiste tien jaar tegen Hamza T., Saïd O. en Eddie N.

De rechtbank gaf Hamza T. 7 jaar, Eddie N. 5,5 jaar en Saïd O. 3 jaar. Hamza T. en Eddie N. toonden geen enkel berouw of inzicht in het leed dat ze hebben aangericht, vond de rechtbank. Saïd O. „trekt geen enkele lering” uit eerdere veroordelingen, constateerde de rechtbank. Hij heeft al een strafblad van 22 pagina’s en werd al tot ongewenst vreemdeling verklaard.

Op beelden van bewakingscamera’s is te zien hoe twee van de overvallers de tuin van De Jager in Uden insluipen. De een is gewapend met een groot mes, de ander met een vuurwapen. Nikkie de Jager en Dylan werden geslagen, vastgebonden met touw en tiewraps en bedreigd. De overvallers moeten de 270.000 euro die de gestolen sieraden waard zijn terugbetalen.

De hoogste straf van acht jaar was voor Younes O. Hij probeerde samen met enkele anderen voetbalanalist René van der Gijp van zijn Rolex horloge te beroven. Terwijl hun doelwit in zijn auto stond te wachten tot het hek voor zijn oprijlaan openging, beukten de overvallers met knuppels op de ruiten in. Die bleken gepantserd. Younes O. pleegde ook nog drie andere overvallen. Zijn straf viel hoger uit dan de eis van het OM.

’Gewelddadiger geworden’

„Ondanks uw jeugdige leeftijd (21) en intensieve begeleiding bent u steeds gewelddadiger geworden. U heeft geen dagbesteding en neemt geen verantwoordelijkheid. Dat vindt de rechter zeer zorgelijk.”

De rechtbank vond dat er geen bewijs was dat de overvallers een criminele organisatie vormden, ook al trokken ze wel geregeld met elkaar op. De inbraken en overvallen vonden allemaal plaats in de regio Rotterdam. Ze door de verdachten in wisselende samenstelling gepleegd, na grondige voorbereidingen. Zo verkenden ze de luxe vrijstaande woningen ’s nachts, zochten informatie op over de bewoners en probeerden in een geval zelfs een glazenwasser over te halen om foto’s van het interieur te maken.

Ter voorbereiding van een inbraak in een andere woning smeerden de verdachten de lenzen van bewakingscamera’s in met modder, en verborgen ze een uitschuifbare ladder onder herfstbladeren. Een witte terrasstoel waarop ze hadden gestaan, werd keurig schoongemaakt en teruggezet, om te voorkomen dat de bewoners onraad zouden ruiken.

Zwijgen

Tijdens de behandeling van de strafzaak deden alle verdachten er het zwijgen toe. Ze gaven geen verklaring voor de hoge geldbedragen die ze op hun bankrekening gestort kregen, de versluierde taal die ze tijdens afgeluisterde gesprekken bezigden, hun speurtocht op internet naar de waarde van jachtgeweren en gouden munten, die vlak ervoor waren gestolen uit een woning in Ridderkerk, en het dna dat werd gevonden op de plaatsen delict.