Nieuws/Buitenland
957731
Buitenland

'ISIS behandelt ons juist goed'

Een week nadat de soennitische extremisten van de ISIS de Noord-Iraakse stad Mosul hebben overgenomen, klinken daar niet alleen maar negatieve geluiden over de jihadistische beweging.

Volgens ooggetuigen is de rust enigszins teruggekeerd en proberen de strijders van de Islamitische Staat van Irak en al-Sham de stad te besturen. De ISIS heeft de betonnen muren en controleposten weggehaald, vertelt een lokale smid. „De ISIS behandelt ons op een goede manier. Ze intimideren ons niet, zelfs geen vrouwen. De voedselprijzen zijn lager”, liet de vijftiger weten, al voegde hij daar wel aan toe dat overheidssalarissen niet worden uitbetaald.

Hoewel de extremisten een strenge eigen islamitische staat willen stichten, lopen niet-gesluierde vrouwen volgens correspondenten nog probleemloos over straat. Ook liet de ISIS christelijke kerken tot nu toe ongemoeid.

Een andere inwoner zegt ook dat de ISIS niemand intimideert, maar toch is hij bezorgd. „We leven in een stroomversnelling... Dit is duidelijk niet waar we op hadden gehoopt. Veel mensen om me heen vreesden dat hun buurt gebombardeerd zou worden.”

Volgens een functionaris van het Iraakse leger zijn zo'n honderd ISIS-strijders aanwezig in de stad van 2 miljoen mensen. „Nadat de ISIS de stad had overgenomen, zijn ze de steun van de inwoners gaan werven. Ze heropenden wegen en haalden de betonnen muren weg om de mensen te helpen. Om ze een signaal te sturen dat ze aan hun kant staan en anders zijn dan de militairen”, aldus de bron.