Nieuws/Binnenland
957735
Binnenland

'Geen meelij met foute asielzoeker'

De aanpak van vluchtelingen die waarschijnlijk ernstige misdaden hebben gepleegd, is helemaal niet te streng. Deze mensen worden onterecht als zielig afgebeeld en het is oneerlijk dat juist zij vaak niet worden uitgezet.

Dat schrijft de Federatie van Afghaanse Vluchtelingen Organisaties in Nederland (Favon) aan de Tweede Kamer en aan verantwoordelijk staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie). De Tweede Kamer debatteert donderdag over wat er met deze van misdrijven verdachte vluchtelingen, 1F’ers genoemd, gedaan moet worden.

Favon ergert zich groen en geel aan hoe bepaalde media en de Nationale Ombudsman omgaan met de 1F’ers. Volgens de federatie klopt het beeld dat zij schetsen niet. Ze vinden het spijtig dat er burgemeesters door die zielige verhalen worden beïnvloed.

Asieladvocaten en Vluchtelingenwerk zijn onder meer boos op Nederland, omdat Teeven alle Afghanen die bij bepaalde overheidsorganisaties werkten, zoals de toenmalige communistische veiligheidsdienst, niet accepteert. Het steekt organisaties als Vluchtelingenwerk vooral dat 1F’ers die hier al jaren zijn het land uit moeten. Favon vindt echter dat dan voorbij wordt gegaan aan de gevoelens van slachtoffers die vaak trauma’s hebben en hun beulen hier in Nederland moeten tegenkomen.

PVV-Kamerlid Fritsma is het daar roerend mee eens. Hij gaat er vandaag op hameren dat er vaker 1F’ers uitgezet moeten worden. „Het lukt de overheid maar bij een op de zes om ze echt het land uit te krijgen. Omdat ze in eigen land gevaar zouden lopen, kunnen we ze niet uitzetten.” Dat is oneerlijk voor de Afghaan die zich in eigen land wel gedroeg en in Nederland wil wonen, zegt ook Favon. Die worden wel uitgezet. Fritsma: „Het is ergerlijk dat partijen die mensen een verblijfsvergunning willen bezorgen. Dan worden we een vrijhaven voor misdadigers.”

VVD-Kamerlid Azmani is het eens met Favon en zal donderdag opsommen wat voor vreselijke misdaden de organisaties hebben begaan waar de 1F’ers voor werkten. „Kortom, geen enkele compassie en Vluchtelingenwerk moet zich schamen!”