Nieuws/Buitenland
957747
Buitenland

Bussemaker wil geld Gay Krant terug

Minister Jet Bussemaker van OCW is van plan subsidie die is verstrekt aan de stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK) terug te vorderen. Aanleiding daarvoor is het besluit van de accountant van de stichting om zijn eerder afgegeven goedkeurende controleverklaring over de besteding van het overheidsgeld in te trekken.

Dat schrijft Bussemaker woensdagavond aan de Tweede Kamer, die haar eerder op de dag had gevraagd duidelijkheid te geven over het onderzoek naar mogelijk misbruik van subsidie door Henk Krol, voormalig directeur van de Gay Krant en oud-Kamerlid voor 50PLUS. De accountant heeft volgens de minister zijn goedkeuring ingetrokken, omdat hem bij nadere bestudering is gebleken dat de aanwezige verantwoordingsstukken ontoereikend zijn om zo'n goedkeuring af te geven.

Voorwaarden

Het onderzoek door de Auditdienst van de Rijksoverheid duurt al enkele weken. Bussemaker schrijft dat de voorlopige bevindingen van de hercontrole en het gesprek daarover met de accountant, hebben geleid tot de intrekking van zijn goedkeuring. Dat betekent volgens de minister dat niet (meer) wordt voldaan aan de subsidievoorwaarden. Ze heeft daarop de stichting geïnformeerd „over haar voornemen de projectsubsidie op nihil te zetten en de subsidie terug te vorderen”. Ze noemt geen bedrag.

De minister zette het onderzoek in gang na signalen in de media dat Krol overheidssubsidie had gebruikt voor zijn commerciële bedrijven, zoals een seksshop. Hij kreeg het geld om een digitale ontmoetingsplek voor homoseksuele jongeren op te zetten. Het voormalige Kamerlid ontving tussen 2008 en 2011 ongeveer 3 ton subsidie. Eerder liet Krol weten dat het alleen maar onzin en geruchten waren en dat hij niet beducht was voor de uitkomst van het onderzoek.