Nieuws/Binnenland
957750
Binnenland

Overleg superprovincie donderdag verder

De onderhandelingen tussen het kabinet, de regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen D66 en GroenLinks over de superprovincie gaan donderdag verder. Dat bleek woensdagavond na overleg op het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Fractiewoordvoerders van de vier partijen hadden daar ruim 3,5 uur gesproken met minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu). Ook minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën was bij het eerste uur van de vergadering aanwezig. Een ingewijde noemde het overleg „moeizaam”.

Donderdag wordt er opnieuw gesproken, met ook premier Mark Rutte en de fractievoorzitters erbij. Gerard Schouw (D66) sprak na het overleg woensdag van een „complex” geheel. Linda Voortman (GroenLinks) verwacht donderdag meer duidelijkheid van het ministerie van Financiën over de financiële ruimte om aan de GroenLinks-wensen op het gebied van natuur te voldoen. De partij wil de bezuinigingen op natuur van het vorige kabinet graag terugdraaien.

VVD en PvdA hebben in het regeerakkoord afspraken gemaakt over provincies die opgaan in landsdelen. Noord-Holland, Utrecht en Flevoland moeten de eerste superprovincie worden onder de naam 'Noordvleugel'. Maar de provinciebestuurders verzetten zich en het kabinet heeft voor een meerderheid in de Senaat steun nodig van oppositiepartijen. Met steun van D66 en GroenLinks is die meerderheid er. De bevriende oppositiepartijen ChristenUnie en SGP kunnen het kabinet dit keer niet helpen, want zij zijn tegen de superprovincies.