Nieuws/Buitenland
957754
Buitenland

'Kampbewaker' Auschwitz opgepakt in VS

Een 89-jarige man uit de Amerikaanse stad Philadelphia is gearresteerd omdat hij bewaker zou zijn geweest in de nazikampen Auschwitz en Buchenwald. Duitsland wil dat de VS hem uitleveren. Dat hebben Amerikaanse media gemeld.

Duitsland klaagt hem aan voor „medeplichtigheid bij het vermoorden van 158 treinladingen Europese Joodse gedeporteerden”.

De man, Johann Breyer, werd geboren in het toenmalige Tsjechoslowakije en zou op 17-jarige leeftijd bij de SS zijn gegaan. Hij is de oudste persoon ooit in de VS die is beschuldigd van banden met nazi-Duitsland. Breyer verhuisde in 1952 naar de Verenigde Staten.

De zaak van Breyer speelt daar al sinds 1992. De Amerikaanse autoriteiten probeerden hem toen uit te zetten. Maar na een juridische strijd over zijn Amerikaans staatsburgerschap kon hij blijven. Zijn moeder was geboren in de Verenigde Staten.

In Duitsland lopen momenteel verscheidene onderzoeken naar mogelijke oud-kampbewakers. Duitse nazi-jagers hebben dossiers over de verdachten overgedragen aan aanklagers.