Nieuws/Buitenland
957760
Buitenland

Juan Carlos tekent voor aftreden

De Spaanse koning Juan Carlos I heeft woensdag na bijna vier decennia koningschap getekend voor zijn troonsafstand. Daarmee wordt na middernacht zijn zoon Felipe de nieuwe koning van Spanje, zodra de wet daarover in het staatsblad is gepubliceerd.

Regering en parlement zijn eerder officieel akkoord gegaan met de wijziging. Bij het ondertekenen van de wet in het koninklijk paleis in Madrid waren verschillende politici en leden van de koninklijke familie aanwezig, onder wie koningin Sofia, prins Felipe en zijn vrouw en kinderen. De circa 150 gasten applaudisseerden luid na het zetten van de krabbel. De 46-jarige Felipe wordt donderdag in het parlement beëdigd als koning.

Juan Carlos (76) maakte ruim twee weken geleden bekend dat hij zou aftreden. „De nieuwe generatie wil en moet de hoofdrol spelen”, verklaarde Juan Carlos. Hij sukkelt al een tijd met zijn gezondheid. Ook is de reputatie van de voorheen populaire koning aangetast, onder meer door een corruptieonderzoek naar zijn dochter Christina en haar man.