Nieuws/Buitenland
957762
Buitenland

NSA-documenten over Duitsland gepubliceerd

Het Duitse blad Der Spiegel heeft woensdag tientallen geheime documenten van de Amerikaanse geheime dienst NSA gepubliceerd. Uit de informatie blijkt dat de NSA in Europa nergens zo actief is als in Duitsland.

Op verscheidene plekken in Duitsland worden gegevens verzameld en geanalyseerd. Gegevens die in Duitsland zijn onderschept, zouden worden gebruikt om terreurverdachten te doden. Der Spiegel had al geschreven over de documenten, maar die zijn nu ook te downloaden.

Volgens het blad kan ook de Duitse regering van de eveneens afgeluisterde bondskanselier Angela Merkel haar voordeel doen met de documenten. Die heeft de Verenigde Staten vergeefs om opheldering gevraagd over de afluisterpraktijken, maar weet volgens Der Spiegel waarschijnlijk nog steeds niet precies wat de NSA allemaal doet in Duitsland.

Duitse veiligheidsdiensten en politici hebben volgens Der Spiegel om inzage gevraagd in de documenten. Omdat journalisten volgens het blad vooral openheid moeten geven, is het dossier door Der Spiegel gepubliceerd.