Nieuws/Buitenland
957770
Buitenland

Eurosceptische partijen verenigen zich

Het is de grootste winnaar van de Europese verkiezingen in Groot-Brittannië, de eurokritische partij UKIP van Nigel Farage, toch gelukt om voldoende gelijkgestemden te vinden voor een fractie in het Europees Parlement. Farage wist zes andere partijen aan zich te binden. De fractie, genaamd Europa van Democratie en Vrijheid, telt 48 zetels, zo maakte Farage zelf bekend.

Het leek er eerder deze week op dat de vorming van een EU-fractie lastig zou worden na het opstappen van de Nederlandse Europarlementariër, SGP'er Bas Belder. Maar de Brit wist de Italiaanse partij van Beppe Grillo aan zich te binden, evenals een Zweedse, Letse, Tsjechische en Litouwse partij. Daarnaast stapt één Franse Europarlementariër van het Front National over naar deze fractie.

Voor FN en de PVV van Geert Wilders is de vorming van deze fractie mogelijk de doodsteek. Samen met het Belgische Vlaams Belang, het Oostenrijkse FP en de Italiaanse Lega Nord zoeken ze nog twee partijen om zich bij hen te voegen. Er lopen gesprekken met de Poolse partij Kongres Nowej Prawicy (Congres van Nieuw Rechts). Daarnaast hoopten ze de Litouwers, die nu zich hebben aangesloten bij Farage, te overtuigen.

Als fractie in het EU-parlement kun je meer invloed uitoefenen en is er ook meer geld beschikbaar. Om een fractie te vormen in het Europees Parlement, zijn er minimaal 25 zetels uit zeven EU-landen nodig. Voor 25 juni moet de fractievorming zijn afgerond, vóór de eerste vergadersessie in Straatsburg begin juli.