Nieuws/Buitenland
957772
Buitenland

Koerden bevechten ISIS bij Kirkuk

Strijdkrachten van de Koerdische regio in Irak, de peshmerga, zijn woensdag in de buurt van de stad Kirkuk slaags geraakt met de soennitische jihadisten van de ISIS. Koerdische bronnen meldden dat ISIS-strijders tevergeefs een poging hebben gedaan voet aan de grond te krijgen in Kirkuk, een belangrijk centrum voor de oliewinning en -industrie in Noord-Irak.

Afgelopen donderdag namen de peshmerga de stad in, nadat Iraakse regeringstroepen zich hadden teruggetrokken. De etnisch gemengde stad wordt al lang door de Koerdische regio geclaimd. Een leider van de bevolkingsgroep van Turkmenen in Kirkuk heeft woensdag gedreigd de wapens op te nemen als de Koerden in de stad blijven, meldde nieuwszender al-Jazeera.

De president van de autonome Koerdische regio in Irak, Massud Barsani, heeft de gehele bevolking opgeroepen de Koerdische strijdkrachten te steunen. Hij deed speciaal een beroep op ouderen die eerder voor de Koerdische zaak vochten, zich weer te melden bij de eenheden waar ze destijds dienden.

In Bagdad deed premier Nuri al-Maliki een dringende oproep tot eenheid onder de Iraki's. „Irak is een eenheid van soennieten, sjiieten, Arabieren en Koerden”, beklemtoonde de sjiitische premier die vaak is verweten de soennitische minderheid te marginaliseren. Hij weersprak dat alleen sjiieten zich als vrijwilliger hebben aangemeld voor de strijd tegen de ISIS. „Heel het Iraakse volk is tegen dit gevaar”. aldus Maliki. De strijd in Irak speelt zich vooral af in wat de Soennitische Driehoek wordt genoemd, ooit de bakermat van de dictatuur van een soenniet, Saddam Hussein.