Nieuws/Binnenland
957775
Binnenland

Nederlanders geven gul

Inkomsten goede doelen blijven stijgen

De inkomsten van goede doelen blijven maar stijgen. De 24 grootste ontvingen afgelopen jaar samen een kleine 1,8 miljard euro. Dat is 136 miljoen euro meer dan het jaar ervoor en een stijging van 8,3 procent.

De brancheorganisatie van goede doelen VFI, die de cijfers bekendmaakte, zei woensdag dat de stijging aantoont dat de maatschappelijke betrokkenheid bij goede doelen groot blijft, of het nu crisis is of niet.

Het totaalbedrag dat de 24 organisaties op hun beurt aan hun doelen gaven, gingen in 2013 ook omhoog, maar met een minder hoog percentage dan de inkomsten. In totaal werd 1,5 miljard euro uitgegeven, 5,4 procent meer dan het jaar ervoor.

Volgens VFI verandert de manier waarop de achterban betrokken is wel. Donaties worden meer gekoppeld aan (sport)prestaties, crowdfunding en het uitvoeren van projecten dan aan simpelweg doneren.

Grootste verliezers waren het Liliane Fonds (- 7,6 procent), Nederlandse Hartstichting (- 6,2 procent) en het Wereld Natuur Fonds (- 5,5 procent).

Grootste winnaars: Cordaid (na een reorganisatie 40 procent meer). Greenpeace (plus 28,7 procent) en Terre des Hommes (17,9 procent meer).