Nieuws/Binnenland
957778
Binnenland

Overleg over superprovincie begonnen

Het overleg tussen het kabinet en fractiespecialisten van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks over de superprovincie is woensdag aan het eind van de middag begonnen. Het gaat om de samenvoeging van Noord-Holland, Utrecht en Flevoland, een plan dat is opgenomen in het regeerakkoord van de VVD-PvdA-coalitie.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën was binnen een uur alweer vertrokken. Volgens hem zijn in het eerste uur de wensen en opvattingen van de verschillende partijen verkend. „Ik ga voetbal kijken”, voegde hij eraan toe.

Namens het kabinet zitten nu de ministers Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) nog bij het overleg.

'Echte bestuurslaag'

Voorafgaand aan het gesprek op het ministerie van Binnenlandse Zaken zei VVD-Kamerlid Joost Taverne dat hij er open ingaat en benieuwd is wat ter tafel komt. D66-Kamerlid Gerard Schouw zei dat een superprovincie voldoende taken moet krijgen en een echte bestuurslaag moet worden. Ook wil hij duidelijkheid over de rest van het land. Doel is volgens hem dat de bestuurlijke drukte omlaag gaat en de slagkracht van het middenbestuur omhoog.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman toonde zich optimistisch dat de superprovincie doorgaat, maar haar partij wil wel meer geld voor de natuur. Dijsselbloem meldde dat hij altijd te weinig geld heeft.

Donderdag vindt er naar verwachting nogmaals overleg plaats. Dan schuiven ook premier Mark Rutte en de fractieleiders van de vier partijen aan.