Nieuws/Binnenland
957787810
Binnenland

22 jaar cel geëist voor liquidatie Delftse crimineel Karel Pronk

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van 22 jaar geëist tegen Errol J., de man die wordt verdacht van het doodschieten van de Delftse crimineel Karel Pronk. Hij werd augustus 2018 op klaarlichte dag van dichtbij neergeschoten bij een koffiehuis in Delft.

Een motief voor de schietpartij is nooit opgehelderd. Volgens de officier van justitie ging het gerucht dat de mannen ruzie hadden enkele dagen eerder, tijdens een festival of het plaatselijke bloemencorso, maar daar is nooit een concrete aanwijzing voor gevonden. „Het is zelfs niet eens duidelijk of de twee elkaar kenden, behalve dan dat ze elkaar hadden gegroet op het terras van het koffiehuis.”

Op de kogelhulzen die bij het café zijn gevonden, is DNA van J. aangetroffen. Het Openbaar Ministerie leunt zwaar op de verklaringen van een getuige die samen met slachtoffer Pronk in het koffiehuis was. De advocaat van J. noemt haar „wispelturig” in haar verklaringen. „Ze zegt iedere vijf minuten iets anders.”

Hells Angel J. heeft er helemaal niets over willen zeggen. Ook tijdens de behandeling van de zaak vrijdag in de rechtbank in Den Haag zweeg hij. Zijn advocaat zei dat er absoluut geen sprake was van een liquidatie. „Mijn cliënt was duidelijk herkenbaar in een café waar mensen hem kenden.” Volgens de advocaat is er geen overtuigend bewijs dat J. de dader is en moet hij worden vrijgesproken.

J. valt op door grote tatoeages op zijn kale hoofd, gezicht en nek. Hij werd vorig jaar zomer in Spanje gearresteerd; er was een internationaal opsporingsbericht tegen hem uitgedaan. Hij werd daar bij toeval aangehouden na een verkeersovertreding.

Het slachtoffer stond bekend als onderwereldfiguur. Hij zou bekend hebben gestaan als „de Holleeder van Den Haag.” Pronk zat meerdere keren in gevangenis en wist twee keer met geweld daaruit te ontsnappen.

De rechtbank doet 26 juni uitspraak.