Nieuws/Binnenland
957791
Binnenland

Meer doden in zaak 'iboga-genezeres'

Onder de handen van een 54-jarige genezeres uit Kockengen die honderden verslaafden behandelde met de stof ibogaïne (of iboga), is al eerder een patiënt overleden. Dat bleek woensdag voor de rechtbank in Utrecht. Daar staan de vrouw en haar assistent terecht wegens illegaal dokteren en wegens nalatigheid. Daardoor overleed een Zwitser (28) en werd een Belg (nu 29) kreupel en bijna blind.

De Zwitser werd in maart 2011 overreden door een vrachtwagen toen hij in verwarde toestand bij Breukelen de A2 op liep. De verdachten lieten hem in zijn hotel achter zonder toezicht. De Belg kreeg in 2011 een hartstilstand. Woensdag bleek dat in 2006 een 28-jarige Brit in Kockengen in bad overleed en dat in 2010 een Zweed (toen 32) op Schiphol van een parkeerdek sprong.

Bij de dood van de Brit in bad valt niet meer aan te tonen of ibogaïne een rol heeft gespeeld. De Zweed, die zijn bekken, been en elleboog brak, weet niets meer van zijn sprong op Schiphol. Na de dood van de Zwitser in 2012 werd de vrouw aangehouden. In haar huis lagen 9000 capsules 'iboga', infuuszakken, zuurstof, drugs en medicijnen.

Illegale winst

Verslaafden die verhoord zijn betaalden 1000 tot 1700 euro voor een behandeling. Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt de vrouw ook wegens een groothandel in ibogaïne. Het OM wil een miljoen illegale winst plukken die de genezeres tussen 2006 en 2012 verdiende.

Ibogaïne, uit de wortel van een Afrikaanse plant, is in Nederland niet verboden. Over de stof is weinig wetenschappelijk onderzoek voorhanden, al lijken er aanknopingspunten voor de werkzaamheid tegen verslaving. Maar ook voor hartfalen en hallucinaties. De praktijk van de vrouw is echter tot in 2011 nooit stilgelegd. Het OM verwacht dan ook 2,5 uur nodig te hebben voor een goede onderbouwing van haar schuld en voor een strafeis. Woensdag lukte dat niet meer. Wanneer de zaak verdergaat is nog niet bekend.