Nieuws
957803
Nieuws

Brent-olie naar hoogste niveau deze week

ISIS neemt raffinaderij over

Soennitische extremisten van de terreurgroep ISIS hebben woensdag de grootste olieraffinaderij van Irak aangevallen met gebruik van mortieren en machinegeweren. Nadat de eerste acties succesvol werden afgeslagen, lukte het de jihadisten toch zo'n 75 procent van de installatie in handen te krijgen. De gevechten waren woensdagnamiddag nog niet voorbij.

Vanwege de onrust in Irak hebben enkele buitenlandse oliemaatschappijen personeel geëvacueerd. Exxon Mobil heeft een „hele grote evacuatie achter de rug” en BP heeft een vijfde van zijn medewerkers weggehaald, liet het hoofd van staatsoliemaatschappij South Oil Company weten. De andere ondernemingen hebben volgens hem nog geen evacuatieplannen. De South Oil-chef is allesbehalve blij met de evacuaties en beklemtoonde dat het werk gewoon doorgaat: in juni exporteert Irak 2,7 miljoen vaten olie per dag.

De meeste oliebedrijven zijn gevestigd in het zuiden van het land, dat niet wordt bedreigd door de jihadisten. De ISIS, de Islamitische Staat in Irak en al-Sham, nam afgelopen week onder meer de noordelijke stad Mosul in. Volgens een woordvoerder van de strijders kwamen veel van de daarbij betrokken jihadisten uit België en Frankrijk en hebben zij Marokkaanse en Tunesische roots.

Strijders uit Nederland

De ISIS kent ook strijders van Nederlandse komaf, maar hoeveel is niet duidelijk. De PVV wil dat jihadstrijders die in Syrië of Irak gaan vechten automatisch hun Nederlandse identiteit verliezen en bij terugkeer direct vast worden gezet. In een woensdag gepubliceerd plan dat Nederland moet beschermen tegen de „islamterreur” wordt ook geopperd dat Nederland de economische relatie met Israël bevordert en de banden met landen die terreur steunen, zoals Saudi-Arabië en Qatar, verbreekt.

Ook Groot-Brittannië maakt zich zorgen om de jihadstrijders. Volgens premier David Cameron hebben de opstandelingen in Irak plannen om Groot-Brittannië aan te vallen. Hij vindt dat daarom „alle gebieden waar regeringen de zeggenschap verliezen en extremisten zich nestelen, weg moeten.” De Britse regering liet eerder weten zich niet militair met de strijd in Irak te willen bemoeien, maar wel hard zal optreden tegen meevechtende vrijwilligers.

Vorige week leek het er overigens op dat ISIS zich koest hield in Syrië. Nu laten de rebellen echter weten dorpen in het oosten te hebben veroverd en dichterbij de miljoenenstad Aleppo zijn gekomen.