Nieuws/Binnenland
957805
Binnenland

Burgemeester heet Oranjefans welkom

De burgemeester van Porto Alegre heeft de Oranjefans woensdag met een passievolle speech welkom geheten in zijn stad. Gehuld in een shirtje van het Nederlands elftal sprak hij de verzamelde menigte op het Largo Jornalista Glênio Peres in het Portugees toe. Vervolgens wierp de burgemeester een aantal cadeautjes het publiek in.

Het Oranjeplein in Porto Alegre ging al om 08.00 uur Braziliaanse tijd open. De eerste voetbalfans stonden toen al met een biertje in de hand op het grote plein. De menigte breidde zich vervolgens snel uit. Rond 09.30 uur (14.30 uur in Nederland) stonden duizenden Nederlandse én Australische fans op het feestterrein, waar ze werden omringd door vele nieuwsgierige Brazilianen die op het feestgedruis af waren gekomen.

Verkeerschaos

Zo'n 3 uur voor de aftrap van Nederland - Australië vertrokken alle fans uit Nederland, Australië en Brazilië voor een een lange mars naar het stadion. Onder de klanken van de bekende Nederlandse voetballiedjes trok de bonte stoet achter de carnavalskar aan door de stad. Het leverde een grote verkeerschaos op in Porto Alegre, waar het verkeer muurvast kwam te staan.

Zakkenrollers

„De sfeer is goed en gemoedelijk, er zijn geen noemenswaardige problemen”, vertelt hij vanuit de stad. De autoriteiten waarschuwen wel dat de fans alert moeten zijn op berovingen en zakkenrollers. „Zelfs mensen in een oranje outfit zijn niet altijd te vertrouwen”, aldus de woordvoerder.