Nieuws/Binnenland
957813
Binnenland

Artsen dreigen met rechtszaak tegen de Staat

Zo'n 5000 medische zorgverleners, het merendeel artsen, dreigen juridische stappen te nemen tegen de Nederlandse staat vanwege de plannen de vrije artsenkeuze in te perken. Dat heeft de Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze, die de medici verenigt, woensdag laten weten.

Volgens advocaat van de stichting, hoogleraar gezondheidsrecht aan de Universiteit Utrecht Jaap Sijmons, is het inperken van de vrije artsenkeuze in de Zorgverzekeringswet in strijd met het Europees recht. „Als minister Schippers (Volksgezondheid) de wetswijziging ongewijzigd doorzet, is de kans groot dat ze wordt teruggefloten door het Europese Hof van Justitie, omdat de maatregel oneerlijke concurrentie in de hand werkt”, zegt Sijmons.

Woensdagmiddag debatteert de Tweede Kamer over de plannen van minister Schippers. Die houden in dat patiënten straks alleen zorg vergoed krijgen van een zorgverlener met wie de zorgverzekeraar een contract heeft.

Vrees voor faillissementen

Voorzitter Ger de Jager van de stichting vreest dat zorgverleners die geen contract krijgen binnen de kortste keren failliet gaan. De Jager hoopt dat tijdens het debat „het gezond verstand zal zegevieren”. Volgens hem heerst ook binnen politieke partijen woede en onbegrip over de maatregel. „Blijkbaar is dit iets wat de partijbazen erdoorheen willen drukken zonder draagvlak van hun eigen leden”, zegt De Jager. „Het wordt tijd dat de Kamer beseft dat ze een volksvertegenwoordiger is en geen verkoopkantoor van de zorgverzekeraars.”