Nieuws
957833
Nieuws

Oma doneert nier aan zieke kleindochter

De Britse Eva Dowling is 7 jaar oud en kampt al sinds jonge leeftijd met atypische Hemolytisch Uremisch Syndroom (HUS), een zeldzame en gevaarlijke nier- en leveraandoening. De oma van het meisje besloot haar het mooiste geschenk te geven: haar nier en daarmee krijgt het meisje ook een normaal leven.

Het meisje moest drie dagen per week naar het ziekenhuis voor bloedtransfusies en kreeg te eten via een buisje in haar maag. 

Inmiddels kan de Britse een normaal leven leiden dankzij de nier van haar oma. Ze kan weer elke dag naar school en heeft zelfs voor het eerst gezwommen. Ook de ziekenhuisbezoekjes zijn een stuk minder geworden. Eva hoeft nu één keer in de twee weken naar het ziekenhuis voor controle.

Record

Volgens de artsen is het een record. Nog nooit eerder was het leeftijdverschil tussen donor en patiënt, 60 en 7, zo groot in Groot-Brittannië. Artsen hadden van te voren niet gedacht dat de niertransplantaties zou slagen, omdat de ziekte van het meisje zorgt voor bloedklonters waardoor het risico op nierfalen groter is. Na enkele onderzoeken kwamen ze erachter dat Eva en haar oma de perfecte match vormen.

Eva en haar oma Eileen maken het beiden goed en zijn hersteld van de operatie. “Ik kan perfect leven met één nier terwijl het verschil voor Eva onbeschrijflijk is,” vertelt Eileen Smith-Jones.

 

Lees ook onderstaande ontroerende verhalen: