Nieuws
957864
Nieuws

Opnieuw kroegcontroles tijdens WK-wedstrijd

Nadat de helft van de 1100 gecontroleerde kroegen tijdens Spanje - Nederland niet over een juiste licentie bleek te beschikken, gaan controleurs van Videma ook woensdag op pad tijdens Australië - Nederland. Dat zei een woordvoerder van de organisatie, die gaat over vertoningsrechten op tv-beelden.

Videma is aangewezen om namens de wereldvoetbalbond FIFA de uitzendrechten te regelen. „Het was de allereerste keer dat wij controles uitvoerden tijdens een wedstrijd op een EK of WK”, zei de woordvoerder. „We hadden het aantal cafés zonder juiste licentie op 20 procent geschat, maar de helft van de kroegen hadden wij niet verwacht. We zetten de controles dan ook door. Gelukkig zijn er ook heel veel horecaondernemers wel netjes.”

Wanbetalers zat

De 'nette' horecaondernemers klaagden bij Videma over de wanbetalende collega-kroegeigenaren. „Zij zijn de wanbetalers zat en vinden het oneerljik. Daarbij komt ook dat een licentie helemaal niet duur hoeft te zijn. Een eigenaar van bijvoorbeeld een klein café betaalt maar 165 euro per jaar en mag dan alles, van het WK tot Wimbledon, uitzenden”, stelt de zegsman.

Cafébazen die toch zonder licentie uitzenden, riskeren een hoge kostenpost. „Wij kunnen de eigenaren niet beboeten, maar wij stappen wel naar de rechter en brengen de licentiekosten in rekening.” Daarnaast verhaalt Videma de kosten van de gang naar de rechter. „Het te betalen bedrag kan dan snel oplopen”, aldus de woordvoerder.