Nieuws
957868
Nieuws

'Kwart overnames VS met voorkennis'

Een kwart van alle Amerikaanse fusies en overnames is besmet door handel met voorkennis. Dat blijkt uit een studie naar ongebruikelijke handelsvolumes in opties door de jaren heen van de New York University en McGill University.

De onderzoekers hanteerden de optieontwikkelingen om vroeg instappende beleggers te volgen. Bij 1859 gevolgde fusies en overnames tussen 1996 en 2012 bleken er substantiële handelsvolumes te zijn, die niet verklaard konden worden.

Als bekend voorbeeld noemen de onderzoekers Heinz, de ketchupketen die door Berkshire Hathaway en 3G Capital werd gekocht, waarbij Braziliaanse handelaren werden opgepakt na handel met voorkennis. Hoewel ze veel meer verdienden, kregen ze een boete van $5 miljoen.

De partijen namen grote posities in met opties rekenend op de waardestijging. De gemiddelde transactie met voorkennis was zo'n $1,6 mln waard, becijferen de Amerikaanse onderzoekers in het rapport van beide universiteiten.

Opvallend in de studie is dat de Amerikaanse waakhond SEC nog geen 5% van alle gevallen blijkt te hebben onderzocht. Het is duidelijk dat er te weinig capaciteit is om de enorme stroom aan fusies en overnames bij te houden en tijdig in te grijpen, stellen de onderzoekers.