Nieuws/Binnenland
957872
Binnenland

'Neem geen paracetamol voor prik'

Een paracetamolletje nemen voor je een vaccinatie krijgt, is geen goed idee. Misschien wordt eventuele pijn na de prik wel verdoezeld, maar de hoeveelheid antistoffen die worden geproduceerd blijken een stuk lager dan wanneer vooraf géén paracetamol wordt geslikt.

Paracetamol heeft een negatieve invloed op het immuunsysteem, het natuurlijke verdedigingsmechanisme van het lichaam. Omgekeerd; als paracetamol wordt ingenomen ná de vaccinatie, werkt het vaccin even goed als wanneer er geen paracetamol wordt ingenomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Paracetamol is een bekende pijnstiller die over de hele wereld wordt ingenomen tegen pijnklachten, onder meer na vaccinatie.

Eerder onderzoek toonde al aan dat paracetamol beter niet aan kinderen kon worden gegeven voordat ze worden gevaccineerd, omdat het vaccin dan minder goed werkt. Dit nieuwe onderzoek bevestigt dat dat ook het geval is bij jongvolwassenen. Het gebruik van paracetamol voorafgaand aan vaccinatie, om klachten als gevolg van vaccinatie te voorkómen, wordt daarom afgeraden.