Nieuws/Binnenland
957875
Binnenland

Ruim 300 doden door uitbraak ebola

Het dodental door de uitbraak van ebola in Guinee, Liberia en Sierra Leone is opgelopen tot 337 sinds februari. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO woensdag bekendgemaakt.

De afgelopen week zijn er 47 nieuwe besmettingen en 14 doden bijgekomen in de West-Afrikaanse landen. Dat duidt erop dat het niet lukt om de verspreiding van het ebolavirus te stoppen, ondanks de inzet van internationale experts.

Guinee heeft met 264 doden de meeste slachtoffers te betreuren. In Sierra Leone en Liberia zijn respectievelijk 49 en 24 mensen overleden aan het dodelijke virus.

Complex

Het is niet eerder voorgekomen dat een epidemie van de zeldzame ziekte op meerdere plekken tegelijk woedt. Dat maakt de bestrijding van de uitbraak in West-Afrika complex.

Het virus heeft zich kunnen verspreiden doordat laat alarm is geslagen. Volgens hulporganisatie Artsen zonder Grenzen was het de eerste keer dat Guinee te maken kreeg met het virus en is het daardoor laat herkend.

Het ebolavirus in Guinee heeft zich niet alleen verspreid naar meerdere plekken; het gaat ook om de ergste van alle soorten. Deze Zaïre-variant is dodelijk tot in 90 procent van de besmettingen. Er is geen genezende behandeling voor ebola.