Nieuws/Binnenland
957883
Binnenland

Kamer ontevreden over aangifte bij politie

De Tweede Kamer vindt dat de politie het nog niet goed genoeg doet als burgers aangifte doen van een misdrijf. Volgens minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) leidt de helft van de aangiftes tot een vervolg en daarvan leidt de helft tot een verdachte. Zo deden in 2013 burgers en bedrijven 1 miljoen aangiftes en daarvan werd uiteindelijk 23 procent opgelost, zei hij woensdag in de Tweede Kamer.

Opstelten erkende dat het nog niet voldoende is maar „het gaat het al beter dan vroeger”. Ook de telefonische terugkoppeling van de politie naar de slachtoffers over de voortgang van hun zaak, heeft de politie volgens hem goed opgepakt.

Om de kwaliteit van het opnemen en verwerken van aangiftes te verbeteren, krijgen duizenden politiemedewerkers die deze taak uitvoeren, een cursus. Aangifte doen is volgens de minister het visitekaartje van de politie, omdat dit een direct contact met burgers is.

Rompslomp

D66 wees erop dat de politie de informatiesystemen nog niet op orde heeft en dat er voor agenten meer rompslomp is ontstaan. De minister sloeg volgens D66-Kamerlid Magda Berndsen waarschuwingen in de wind dat zijn ambities dat iedereen altijd en overal aangifte moet kunnen doen, niet gehaald zouden worden begin 2014. Maar volgens Opstelten was het geen optie te wachten met verbeteringen totdat alle systemen op orde waren. Nu zijn er nog 11 ict-systemen bij de politie en in 2017 moet er één database zijn, aldus de minister.