Nieuws/Buitenland
957889
Buitenland

Levenslang voor Turkse oud-president Evren

De Turkse oud-president en generaal Kenan Evren (96) is tot levenslang veroordeeld voor de militaire coup die hij in 1980 pleegde. Dat heeft de Turkse staatstelevisie woensdag gemeld.

Ook oud-luchtmachtcommandant Tahsin Sahinkaya (89) is tot levenslang veroordeeld. Evren en hij zijn de enige nog levende coupplegers.

Evren kwam in 1980 aan de macht door de staatsgreep. Onder zijn bewind tot 1989 werden honderdduizenden mensen gearresteerd en tientallen mensen geëxecuteerd. Nog eens tientallen bezweken aan marteling en tienduizenden werden verbannen.

Het leger moest in 1980 wel optreden, heeft Evren altijd betoogd. Turkije was gepolariseerd aan het eind van de jaren 70. Links en rechts bevochten elkaar op straat op leven en dood. De regering van premier Suleyman Demirel was niet in staat het tij te keren.

Algemeen wordt echter aangenomen dat het leger achter de schermen een rol speelde bij de toenemende onrust.

Berechting van de coupplegers was lang niet mogelijk door de grondwet die de militairen na de coup opstelden en waarin ze zichzelf vrijwaarden van vervolging. Pas in 2010 werd de grondwet enigszins aangepast en werd hun onschendbaarheid opgeheven.