Nieuws/Binnenland
957892
Binnenland

'Heks van Kockengen' voor de rechter

De zelfverklaarde natuurgenezeres Sara G. staat vandaag voor de rechter. Ze zou cliënten het middel ibogaïne hebben gegeven. Een Zwitser rende daardoor de A2 op, waarna hij werd overreden door een vrachtwagen.

De vrouw uit Kockengen mocht eind 2012 haar proces in vrijheid afwachten.

De 29-jarige Zwitser was een van haar cliënten. Het OM houdt G. verantwoordelijk voor zijn dood. G. zou hem in hulpeloze toestand in een hotel hebben achtergelaten nadat zij hem behandeld had met de hallucinogene stof ibogaïne. Het slachtoffer belandde even later in volledig verwarde toestand op een snelweg waar hij door een vrachtwagen werd doodgereden.

Onderzoek wees uit dat de man inderdaad ibogaïne, een soort afkickmiddel voor verslaafden, in zijn bloed had. "De verdenking is dat de behandelaar het risico heeft genomen dat het verkeerd met hem zou aflopen door hem in verwarde toestand en zonder begeleiding achter te laten", zo liet justitie eerder in De Telegraaf optekenen. De 'genezeres' zou overigens meerdere mensen met het omstreden middel hebben behandeld. Een ander slachtoffer kreeg een hartaanval en moest acuut worden opgenomen.

De vrouw is inmiddels verhuisd. Volgens haar advocaat is er een heksenjacht tegen haar gestart nadat ze werd opgepakt. Buurtgenoten en zelfs de politie zouden haar volgens de raadsman het leven zuur hebben gemaakt.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");