Nieuws/Binnenland
957902
Binnenland

PVV: pak Nederlands paspoort jihadstrijder af

Jihadstrijders die naar Syrië of Irak reizen om er voor de islam te vechten, moeten automatisch hun Nederlandse nationaliteit verliezen. Ook moeten hun tegoeden worden bevroren en afgepakt. Dat stelt de PVV voor in een woensdag gepubliceerd plan om Nederland te beschermen tegen de „islamterreur”.

Syrië-gangers die terugkeren, moeten bovendien direct worden vastgezet in de gevangenis. De PVV vindt dat deelname aan de gewapende islamitische strijd strafbaar moet worden gesteld. Volgens PVV-leider Geert Wilders toont de islam momenteel het ware gezicht in Syrië en Irak. „Gruwelijke fanatici, onder wie helaas ook terroristen met een Nederlands paspoort, trekken een spoor van bloed door het Midden-Oosten.” Als Nederland zich niet beschermt, dan zullen de „barbaarse daden” straks ook in ons land plaatsvinden, aldus de PVV.

De partij vindt dat er meer geld moet gaan naar de inlichtingendienst AIVD. Ook zou Nederland de diplomatieke banden moeten verbreken met landen die terreur steunen, zoals Saudi-Arabië en Qatar. De PVV meent daarnaast dat Nederland de economische relatie met Israël moet bevorderen. Volgens de partij is dat land de frontlijn in de strijd tegen de jihad. „Als Israël valt, dan valt het Westen.”

De PVV pleit er verder voor de grenscontroles opnieuw in te voeren. Ook zou er een immigratiestop moet komen voor mensen uit moslimlanden, onder wie asielzoekers uit die landen.