Nieuws/Binnenland
957910
Binnenland

Vuilnis stapelt zich op

In Amsterdam, Groningen en Utrecht staken de medewerkers van de gemeentelijke buitendiensten. Het  vuilnis wordt drie dagen niet opgehaald.

De gemeentemedewerkers staken omdat ze een loonsverhoging willen. Morgen wordt de rommel weer opgehaald, zo is beloofd.

Amsterdam

De overlast in Amsterdam als gevolg van de driedaagse staking van de gemeentelijke buitendiensten is beperkt, zegt een woordvoerder van de gemeente. „Hier en daar ligt afval bij overvolle containers en ligt er wel zwerfvuil, maar het lijkt over het algemeen mee te vallen”. Wel is er een speciaal team dat erop toeziet dat er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Dit team houdt bijvoorbeeld nooduitgangen en de trambanen vrij.

Het koele weer zorgt ervoor dat ook de stankoverlast gering is.

Groningen

Ook in Groningen valt de overlast relatief mee, aldus een zegsman. „De stad biedt wel het beeld dat je kan verwachten als er 3 dagen gestaakt wordt, maar je kan nog wel gewoon over de stoep lopen”, zegt een woordvoerder. Op veel plaatsen hebben meeuwen vuilniszakken opengereten, maar ratten zijn volgen de zegsman nog niet gesignaleerd.

De gemeente Groningen had van tevoren afspraken gemaakt dat de vismarkt op dinsdag wel wordt schoongemaakt om stank te voorkomen.