Nieuws/Binnenland
957923
Binnenland

PvdD wil aanpassing Natuurwet om hobbyjacht

De Partij voor de Dieren is verontwaardigd dat het jagen op konijnen, hazen, wilde eenden, houtduiven en fazanten toegestaan blijft, zoals in de nieuwe Natuurwet staat. „Er komt alleen een extra hobbeltje bij omdat de provincie voortaan toestemming moet geven”, reageerde fractievoorzitter Marianne Thieme op het wetsvoorstel. Dat is woensdag naar de Tweede Kamer gegaan. In het voorstel blijft de 'wildlijst' bestaan.

„Een kamermeerderheid wil afschaffing van de hobbyjacht in plaats van deze regulering”, zegt Thieme. De PvdD wil dat de Natuurwet op dit punt wordt aangepast.

Natuurmonumenten pleit voor preventieve maatregelen om schade aan de natuur te voorkomen, zoals hekken en roosters, in plaats van het afschieten van een vast aantal dieren. „Het doden van dieren is een laatste redmiddel.”

De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging is tevreden dat de 'wildlijst' blijft bestaan. „De werkwijze van jagers hoeft niet te veranderen. Ze jagen al duurzaam. Er komt alleen een schakel tussen: de provincie”, reageerde een woordvoerster.

'intrinsieke' waarde

In de Natuurwet is verder voor het eerst vastgelegd dat de natuur een 'intrinsieke' waarde heeft. „De natuur is waardevol van zichzelf ; mens en maatschappij hoeven er niet altijd van te profiteren”, aldus verantwoordelijk staatssecretaris Sharon Dijksma woensdag in Trouw. Ze noemt dit een belangrijk principe. „Juridisch kun je er wellicht weinig mee. Maar soms is symboliek van grote waarde.”

Natuurmonumenten noemt dit „een stap in de goede richting”, maar is bezorgd dat er onvoldoende bescherming is van „de belevingswaarde van natuur, zoals rust, stilte en duisternis”.

De Natuurwet vervangt drie oude wetten. Het natuurbeleid gaat van het Rijk naar de provincies, behalve als het over de Natura 2000-gebieden gaat. Dat zijn beschermde natuurgebieden zoals de Biesbosch en de Wadden. Er staan nu 151 gebieden op de lijst. „Ik ben blij dat we de Veluwe aan de lijst kunnen toevoegen”, zegt Dijksma.