Nieuws/Binnenland
957925
Binnenland

Dekker grijpt in bij Evangelische Scholen

Staatssecretaris Sander Dekker grijpt in bij de Stichting voor Evangelische Scholen in Amsterdam. Hij maakt voor het eerst gebruik van zijn zogenoemde 'aanwijzingsbevoegdheid', schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

In maart meldde Dekker al dat de stichting die zes scholen bestuurt met ruim 250 leerlingen zijn activiteiten zou staken. In een vernietigend rapport van de Inspectie van het Onderwijs was gebleken dat ze kampten met grote kwaliteitsproblemen. Daarom werd besloten de scholen over te dragen of anders op te heffen.

Maar volgens Dekker is een „voortvarende en adequate uitvoering” van het besluit uitgebleven. Het bestuur van de stichting wil meer tijd voor de overdracht. Hierdoor ontstaat onzekerheid voor leerlingen, personeel en ouders over de continuïteit van het onderwijs, aldus Dekker.

Financiële sancties

Een hulpaanbod van de bewindsman is door de stichting afgewezen en daarom voelt hij zich genoodzaakt om nu een aanwijzing te geven. Drie scholen die zwak zijn moeten volgens de aanwijzing vanaf 1 augustus hun leerlingen onderbrengen op een andere school. De andere scholen moeten voor 1 augustus volgend jaar onder een ander bestuur vallen. Indien niet aan de aanwijzing wordt voldaan, volgen financiële sancties.

De Stichting voor Evangelische Scholen heeft scholen in Utrecht, Amsterdam, Apeldoorn, Tilburg, Den Haag en Hoofddorp. De stichting was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.