Nieuws/Binnenland
957933
Binnenland

Caribische sferen in Nijmegen

Tijdens het Keti Koti festival, 21 juni, wordt in het Afrika Museum de afschaffing van de slavernij (1 juli 1863) gevierd in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Het Surinaamse begrip Keti Koti betekent 'verbroken ketenen'.

Rapper Unorthadox is volgens ingewijden één van de beste rappers van ons land. De Rotterdamse zanger Gery Mendes (ook bekend als GMB) won de beste Muzikantenprijs van de Grote Prijs van Nederland en lanceerde onlangs z’n nieuwe album Caminho. Beide gaan tijdens het Keti Koti festival een uniek experiment aan. Ze maken met een groep jongeren uit Gelderland, tijdens het festival, een voorstelling met rap, spoken word (poëzie), theater en zang over slavernij en bevrijding.  Uiteraard betreden beide artiesten, na de voorstelling met de jongeren, zelf ook het podium voor een solo optreden.

Wat is er verder te doen

Psoko Psalm liederen zijn klaag- en troostliederen die door de Afrikaanse voorouders in Suriname zijn ontwikkeld tijdens de slavernij. Deze liederen, prachtig vertolkt door de groep Black Harmony, boden steun, kracht en troost aan de slaven in Suriname.

 

Verder is er een koto show, een kleurrijke modeshow met traditionele Surinaamse kleding en een Caribische markt waar, naast kleding en sieraden, ook heerlijke Surinaamse hapjes en drankjes verkrijgbaar zijn.

Speciaal voor kinderen zijn de Anansi verhalen, boeiend verteld door Winston Scholsberg en de chocoladeworkshop ‘Kunst om op te vreten’.

Combinatie XVI

De bekende Surinaamse band Combinatie XVI zorgt voor een spetterende afsluiting van het Keti Koti Festival. De muzikanten zijn afkomstig uit Amsterdam maar vinden hun roots in verschillende gebieden van Suriname. De bandleden gieten traditionele Afrikaans-Surinaamse percussie- (kawina) en kaseko muziek in een modern jasje, Kaskawina genaamd. Aangevuld met keyboard en gitaar vormt het een bruisend geheel waar het publiek niet op stil kan blijven staan! 

Jetty Mathurin

De dagpresentatie is in handen van actrice en cabaretière Jetty Mathurin. Zij treedt ook op als ‘Taante’, het bekende personage uit onder meer haar theatervoorstellingen. 

Entree: volwassen € 9,50, kinderen 4 t/m 12 jaar € 6,00, 65-plussers € 8,50 Bezoekers in koto of traditionele kleding: € 5,00 

Het Keti Koti festival vindt plaats van 14.00 tot 21.00 uur.

Openingstijden museum: 11.00 – 21.00 uur

Kijk voor meer informatie over het programma op: www.afrikamuseum.nl

Afrika Museum, Postweg 6, Berg en Dal.