Nieuws/Binnenland
957941
Binnenland

Gelijk cel in voor stelen Floragelden

 De Noord-Hollandse whirlpoolverkoper J.J., verantwoordelijk gehouden voor het legionelladrama tijdens de Westfriese Flora van 1999, is door het gerechtshof in Amsterdam wegens opzettelijke verduistering van verzekeringsgeld per direct voor een jaar achter de tralies gezet.

J. werd gisteren schuldig bevonden aan het achteroverdrukken van bijna 545.000 euro schadevergoeding, bestemd voor de slachtoffers van de bloemententoonstelling in Bovenkarspel. Daarbij kwamen 32 mensen om het leven als gevolg van een luchtweginfectie met de legionellabacterie, verspreid via het slangenstelsel van een van J.’s bubbelbaden.

Bij ruim tweehonderd personen werden infectieverschijnselen vastgesteld: zij leden korte of langere tijd aan de zogenoemde veteranenziekte. Een aantal van hen overleefde ternauwernood.

Tegen de Westfriese handelaar was in hoger beroep een voorwaardelijke celstraf van zes maanden geëist, evenals tweehonderd uur taakstraf.

Het geld, bedoeld als tegemoetkoming aan de benadeelden van de Flora, verkreeg J. nadat het verzekeringsgeld op de verkeerde rekening was gestort: op een van zijn privébanknummers.