Nieuws/Buitenland
957969
Buitenland

Poetin en Porosjenko overleggen over bestand

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Oekraïense collega Petro Porosjenko hebben dinsdagavond laat gesproken over een mogelijk staakt-het-vuren in het zuidoosten van Oekraïne. Ook de dood van twee Russische journalisten kwam in het telefoongesprek aan de orde, maakte het Kremlin bekend.

Woensdag kondigde Porosjenko aan dat de rebellen gedurende „een zeer korte pauze” in de gevechten de tijd zullen krijgen hun wapens in te leveren. Alleen tijdens het kortdurende bestand kunnen opstandelingen hopen in aanmerking te komen voor amnestie, stelde de president die dinsdag ook overleg had met bondskanselier Angela Merkel. Wanneer het staakt-het-vuren moet ingaan, maakte hij niet bekend.

Poetin heeft volgens Moskou zijn bezorgdheid over de dood van de twee journalisten overgebracht. De twee kwamen om tijdens beschietingen bij de stad Loehansk. Pro-Russische opstandelingen die zich willen afscheiden van Oekraïne zijn daar in gevechten verwikkeld met regeringstroepen.

Porosjenko heeft volgens het Kremlin zijn medeleven betuigd en Poetin verzekerd dat er een onderzoek komt. Ook worden maatregelen genomen om journalisten in het gebied te beschermen.