Nieuws/Binnenland
957970
Binnenland

Jorritsma: Rijk moet stoppen met hinderbeleid

De Rijksoverheid moet stoppen met haar hinderbeleid en heimweewetgeving. Gemeenten hebben daar last van. Dat zei voorzitter Annemarie Jorritsma van de Vereniging Nederlandse Gemeenten op het jaarcongres van de VNG in Hendrik Ido Ambacht.

Met heimweewetgeving bedoelt Jorritsma „een verlangen van het Rijk naar vroeger, toen ministeries bepaalden wat goed was voor gemeenten.” Maar die zien het Rijk liever als „partner in samenwerking”.

Voor de nieuwe taken die gemeenten op hun bordje krijgen, bestaan geen handleidingen of blauwdrukken. Ze zullen het vooral moeten hebben van „collegialiteit, creativiteit en lef”, aldus Jorritsma. Volgens haar moeten burgemeesters, wethouders en raadsleden dingen in beweging zetten. Ook moeten gemeenten samen optrekken en niet bang zijn om inwoners om ideeën en oplossingen te vragen, vindt ze.

„Met beleidsplannen win je geen bergetappes. Wel met opgestroopte mouwen. (..) Maar dan wel met een Rijksoverheid die met ons mee wil fietsen”, zo zei Jorritsma in de richting van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). Ze wil van Plasterk weten of zijn ministerie gaat inkrimpen nu de gemeenten rijkstaken gaan overnemen en of het de gemeenten extra gaat controleren.