Nieuws/Binnenland
957973
Binnenland

6500 Amsterdamse kinderen krijgen kledingbon

Ongeveer 6500 Amsterdamse tieners die opgroeien in armoede, krijgen binnenkort van de gemeente 150 euro aan bonnen voor de aanschaf van kleding. Daarnaast mogen ze 90 euro besteden aan een cursus op het gebied van sport, kunst en cultuur.

Wethouder Freek Ossel (Armoede) maakte woensdag bekend dat het stadsbestuur deze week akkoord is gegaan met het plan om deze jongeren nog voor de start van het nieuwe schooljaar een zogeheten kindpakket aan te bieden. Daarin zit eveneens een tegoedbon ter waarde van 20 euro waarmee de kinderen kunnen gaan klimmen of kanoën in het Amsterdamse bos.

Amsterdam financiert de kosten van 1,9 miljoen euro met extra rijksgeld voor armoedebestrijding. Het kindpakket komt bovenop de al bestaande regelingen voor huishoudens met een minimuminkomen. In aanmerking komen kinderen van 11 tot en met 13 jaar. Hun ouders maken vaak extra kosten als hun kinderen naar het voortgezet onderwijs gaan.

De gemeente zegt gehoor te geven aan de aanbevelingen van de Kinderombudsman die gemeenten vorig jaar opriep kinderen van minimahuishoudens extra te ondersteunen. Uit zijn rapport bleek dat kinderen die opgroeien in armoede het belangrijk vinden om 'erbij te horen', maar vaak geen geld hebben voor nieuwe kleren of activiteiten met andere kinderen.