Nieuws/Binnenland
957981
Binnenland

'Sporen van geweld op lichaam Gürz'

Een nieuw rapport over de doodsoorzaak van Ihsan Gürz (22), die in 2011 levensloos werd aangetroffen in een cel in Beverwijk,  stelt dat de jonge man om het leven is gekomen door politiegeweld.

Dat schijft het Noordhollands Dagblad woensdag. Het rapport valt eerdere conclusies van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) aan. Het NFI hield het op cocaïnegebruik en een zwak hart als doodsoorzaak. De Turkse Beverwijker werd 3 juli 2011 aangehouden nadat hij in een snackbar compleet door het lint ging. Drugs zorgden er volgens het NFI in combinatie met een hartritmestoornis 'zeer waarschijnlijk' voor dat Gürz in de cel overleed.

De familie Gürz is geschokt, zo laat hun advocaat A. Comans weten. Het rapport is geschreven door dr. Spendlove, die door de familie is ingeschakeld. De familie gelooft de lezing van het OM niet dat Gürz om het leven kwam door 'fors cocaïnegebruik'.

Het rapport van Spendlove is gebaseerd op twee eerdere autopsierapporten, van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en van een Turkse autopsiearts, die in opdracht van de Turkse autoriteiten een contra-expertise heeft verricht. De rapporten spreken elkaar tegen.

Het is niet alleen de dood van de jongen maar ook de nasleep die de familie tot wanhoop drijft. Familieleden hebben nog steeds niet de antwoorden op een lange lijst vragen. Zo was het hart van de jongen na de sectie zoekgeraakt. De Turkse patholoog kon het orgaan niet vinden, schreef hij in het sectieverslag dat De Telegraaf heeft ingezien. Het NFI stelde dat de niet-gebruikte delen zijn teruggeplaatst in het lichaam. Maar wat er daarna is gebeurd, is niet onderzocht.

In Turkije leidde de zaak tot grote publieke verontwaardiging. President Gül vroeg tijdens een staatsbezoek aan ons land opheldering over deze zaak aan het kabinet.