Nieuws/Binnenland
957997
Binnenland

Buitenlandse prostituees komen hun licht opsteken

Prostituees en medewerkers van sekswerkersorganisaties uit de hele wereld komen volgende week naar Amsterdam. Van hun collega’s willen ze weten hoe de ’Nederlandse’ manier van sekswerken de gezondheid, weerbaarheid en veiligheid van prostituees kan verbeteren.

Daarbij staat het tegengaan van criminalisering en discriminatie centraal. Het Aids Fonds en ICCO Cooperation bieden de prostituees en de gelieerde medewerkers de gelegenheid om ook met Nederlandse specialisten en beleidsmakers het gesprek aan te gaan. Ze zijn vooral geïnteresseerd in de legalisatie van prostitutie in ons land. „Daardoor is er niet alleen een heel laag percentage soa en hiv onder sekswerkers in Nederland, maar ook veel deskundigheid opgebouwd over de versterking van de sociale positie van sekswerkers en het tegengaan van misstanden,” laat de woordvoerder van het Aids Fonds weten.

'Eerste stap'

Niet alleen zorgcentra in Amsterdam als de prostitutie-hoofdstad van de wereld worden bezocht, de 45 prostituees en de medewerkers uit de sekswerkersorganisaties uit onder andere Myanmar, Bolivia, Kenia, Uganda en Peru gaan ook langs bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Sekswerk is gecriminaliseerd in meer dan 110 landen in de wereld. De stigmatisering en het strafbaar stellen van prostitutie leidt niet alleen tot schending van mensenrechten, maar heeft ook ernstige gevolgen voor de gezondheid van sekswerkers en hun omgeving. De kans dat een sekswerker een hiv-infectie krijgt is 13,5 keer groter ten opzichte van andere vrouwen.

„Sekswerkers hebben echter meer nodig dan goede wetten,” stelt de woordvoerder van het Aids Fonds. „Dankzij steun van dit fonds worden prostituees in Vietnam nu bijvoorbeeld niet meer in detentiekampen opgesloten. Maar dat is nog maar een eerste stap, sekswerkers in Vietnam zetten zich nu in voor betere zorg voor prostituees naar Nederlands model en dat komen ze bekijken.”