Nieuws/Binnenland
958016
Binnenland

Aantal rijexamens drastisch gedaald

Het aantal afgelegde rijexamens is voor het eerst in jaren fors afgenomen. Afgelopen jaar daalde het aantal met 104.000 tot 1,3 miljoen proeven van bekwaamheid die bij het CBR werden afgelegd.

De opzienbarende daling wordt voor een groot deel veroorzaakt door de slechte economische situatie en veranderende regelgeving. Dat staat in het jaarverslag 2013 van het CBR, dat vandaag openbaar wordt gemaakt.

CBR-woordvoerster Nathalie Dingeldein noemt ook demografische ontwikkelingen als verklaring voor de daling, die de komende jaren zal aanhouden. „Het aantal 17- en 18-jarigen daalt de komende twee jaar en deze groep neemt de helft van de omzet voor haar rekening.”

Bovendien zullen door de verhoging van de keuringsleeftijd voor ouderen van 70 naar 75 jaar minder aanvragen binnenkomen voor verklaringen over medische rijgeschiktheid. Vorig jaar waren dat er 200.000 en dit jaar zal dat bij 130.000 ophouden.

Vorig jaar werden drie keer zo veel kandidaten op fraude tijdens het theorie-examen betrapt. Vijftig fraudegevallen kwamen aan het licht, maar dat is ongetwijfeld het topje van de ijsberg. „Afkijken is straks onmogelijk, want iedereen legt op zijn computer een eigen toets af”, weet Dingeldein. „Er is al in 2013 een succesvolle proef gehouden in Haarlem. Deze zomer doen we nog een vervolgproef, waarna het landelijk zal worden uitgerold.

Een andere proef met examineren op winterbanden is ook positief ontvangen. Hierdoor konden we in de winter van 2012-2013 vrijwel altijd afrijden. Het had in ieder geval tot gevolg dat 36 procent minder autorijexamens moesten worden uitgesteld.”