Nieuws
958022
Nieuws

Naaktrecreanten blij met bordjes

Nog voor juli moet het naaktstrand op de Tweede Maasvlakte duidelijk zijn aangegeven met vier toegangsborden. Hiermee moet een eind komen aan de ongemakkelijke situaties tussen geklede en naaktrecreanten.

Henk Jan Kamerbeek, directeur van de belangenorganisatie voor naaktrecreatie en toerisme genaamd Nederlandse Federatie van Naturistenverenigingen (NFN), is vooral de onduidelijke bewijzering de oorzaak van het probleem. „Waar wat mag, staat alleen op een bord bovenaan bij de grote parkeerplaatsen aangegeven. Het is toch een zoektocht in de praktijk voor de bezoekers.”

Het naaktstrand op de Tweede Maasvlakte is een geliefde locatie onder naaktrecreanten. „Ook al is dit strand de helft kleiner dan het oude naaktstrand, het is heel populair. Er is een mooi uitzicht en mensen hebben er geen last van de industrie in de omgeving.”

Raar aankijken

Sinds de zon weer genoeg schijnt om bloot op het strand te kunnen liggen, krijgt de NFN tal van klachten van naaktrecreanten. „Er ontstaan toch rare situaties als mensen gekleed op het naaktstrand liggen en de naaktrecreanten vervolgens raar aankijken. We hebben in korte tijd al tientallen klachten gekregen. Sommige naaktrecreanten voelden zich echt onheus bejegend.”

Na overleg met het Havenbedrijf, exploitant van het strand, is besloten dat er borden van de NFN komen te staan. Die worden zo snel mogelijk geplaatst door het Havenbedrijf. Kamerbeek hoopt dat ze voor juli er staan voordat het vakantieseizoen losbarst.

Volgens hem is met het plaatsen van de borden het probleem ook snel verholpen. „Er zijn maar twee toegangswegen voor het 500 meter lange strand. Met vier borden bij de twee strandopgangen en bij het strand zelf moet het voor iedereen toch wel duidelijk zijn dat het een naaktstrand is.”

Wat Kamerbeek blijft verbazen, is de letterlijke hokjescultuur in Nederland. „Dat je voor een naaktstrand aparte borden neerzet, is nog logisch maar we hebben ook een hondenstrand, een surfstrand en ga zo maar door. Dat zou allemaal anders kunnen.”