Nieuws/Binnenland
958025
Binnenland

OM wil cel voor directeuren vastgoedfraude

Twee ex-directeuren van projectontwikkelingsbedrijf Maapron uit Maarssen hebben meegeholpen met de grote vastgoedfraude bij Bouwfonds. Dat stelt het Openbaar Ministerie (OM) in de strafzaak tegen de 69-jarige Klaas P. uit Breukelen en de 56-jarige Cees G. uit Amsterdam. Het OM eiste donderdag voor de rechtbank in Utrecht 16 maanden cel, waarvan 8 voorwaardelijk tegen de ex-directeuren.

Volgens het OM hielpen de verdachten Bouwfonds-directeur Jan van V., die 4 jaar cel kreeg voor het wegsluizen van miljoenen van Bouwfonds via bouwprojecten. Daarbij zat ook een kantoorontwikkeling door Maapron aan de Paasheuvelweg in Amsterdam.

Volgens een overeenkomst met Maapron betaalde Bouwfonds veel meer geld dan nodig voor de ontwikkeling van een kantorencomplex voor ANB Amro aan de Paasheuvelweg.

Maapron sluisde volgens de aanklacht een deel daarvan bewust door aan bedrijven van Van V. en diens (inmiddels overleden) oom Nico V., hoofdpersonen in de Klimopzaak, de grootste fraudezaak in de Nederlandse geschiedenis. Ook zou Maapron valse facturen hebben ingediend en de betalingen na aftrek van een percentage hebben doorgesluisd.

Maapron heeft met die werkwijze talloze miljoenen voor Van V. helpen witwassen, inclusief hun eigen 'illegale winst' van minstens 5,5 miljoen euro, becijferde het OM.