Nieuws
958038
Nieuws

Filmfonds krijgt regie over 'cash rebate'

De 20 miljoen euro extra die het kabinet uittrekt voor de stimulering van de filmsector zal via het Filmfonds worden verdeeld over filmprojecten. Dat liet de minister van Cultuur woensdag weten in een Kamerdebat. Het streven is de regeling nog voor het volgende filmfestival van Cannes in te voeren zodat buitenlandse filmmakers wellicht naar Nederland kunnen worden gelokt.

Het kabinet besloot onlangs tot instelling van een zogenoemd cash rebate voor binnen-en buitenlandse filmmakers die hun productie in Nederland willen opnemen. Door deze regeling wordt een gedeelte van het geld dat ze hier uitgeven na afloop teruggegeven.

De regeling moet een einde maken aan de ongelijke positie van Nederland omdat omringende landen veelal fiscale regelingen bieden die aantrekkelijker zijn voor de filmbranche. Producenten kiezen er dan ook steeds vaker voor hun films daar op te nemen.

Cannes

Dit jaar dingde de film Borgman van Alex van Warmerdam mee naar de Gouden Palm. De film ging tijdens het filmfestival in Cannes in première. De Palm ging toen naar La vie d'Adèle' waardoor Borgman buiten de prijzen viel. De laatste keer dat Nederland kans maakte op een Gouden Palm, was in 1975 met de film 'Mariken van Nieumeghen' van Jos Stelling.