Nieuws/Buitenland
958043
Buitenland

Ontploffing in Nigeria doodt voetbalfans

Een aanslag op voetbalfans die in de plaats Damaturu in het noorden van Nigeria naar de wedstrijd Brazilië - Mexico stonden te kijken, heeft veel slachtoffers gemaakt. Dat meldden media in het West-Afrikaanse land.

Volgens tv-zender Channels zijn zeker zeven mensen gedood door de explosie, 15 zijn levensgevaarlijk gewond. Over het exacte aantal slachtoffers lopen de schattingen uiteen. Een medewerker van het lokale ziekenhuis sprak van truckladingen gewonden. „Het aantal gewonden is zo groot dat ik ze niet kan tellen”, zei hij tegen de BBC. Het gaat vooral om jonge mannen en kinderen.

Volgens ooggetuigen was het een zelfmoordaanslag. De dader bracht zijn voertuig tot ontploffing midden in de mensenmenigte. Volgens een inwoner van Damaturu vond de explosie plaats op een populaire plaats waar vaker veel mensen bijeenkomen om naar evenementen te kijken.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. Vermoedelijk zitten extremistische moslims, zoals Boko Haram, achter de aanval. Voetbal zou in hun ogen strijdig zijn met de islam. Er zijn dit jaar al eerder aanslagen gepleegd op mensenmenigten die voetbal stonden te kijken. Boko Haram wordt daarvoor verantwoordelijk gehouden. De terreurbeweging was al eerder actief in Damaturu.