Nieuws/Binnenland
958064
Binnenland

Kabinet gelooft in zege Oranje

Het kabinet heeft het volste vertrouwen in Oranje. Premier Rutte verwacht niets minder dan een overwinning.

Aan de voorspellende gaven van de minister-president moet enige waarde worden gehecht, want afgelopen vrijdag liet hij zich kennen als een aanstormend voetbalorakel. Toen voorspelde hij - zeer tegen de trend - een forse overwinning voor het Nederlands Elftal, al wilde hij zich niet op een uitslag laten vastpinnen. Ook deze keer niet. Rutte: „We gaan weer winnen, maar deze keer is het verschil in doelpunten iets minder groot.”

Flow

Vicepremier Asscher was voor de wedstrijd tegen Spanje veel te pessimistisch, geeft hij toe. Ook nu is hij voorzichtig. „Ik denk 1-0 winst. Je moet je geluk niet verpesten”, waakt hij voor overspannen verwachtingen. Minister Schultz (Infrastructuur) houdt het op 3-1 winst. „Laten we niet vergeten dat Australië al door de Chili is ingemaakt, dus erg gedemotiveerd is”, analyseert ze. Voetballiefhebber minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) houdt de moed er in: „Nederland zit na de overwinning op Spanje in een flow. Daarom denk ik een 2-0 overwinning.”

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken), eveneens amateuranalist, verwacht drie goals voor Nederland en één voor Australië. „Dat heeft laatst zo veel naast en over gekopt dat er nu vast wel één in zal gaan.” Collega Ploumen (OS): Australië gaat achterin alles dicht gooien. Het weet hoe Nederland speelt. We breken een paar keer uit, maar helaas geen vijf keer. Het wordt 2-0 voor Nederland.”

Kalmte

Ook in de Tweede Kamer is het vertrouwen voor vanavond groot. CDA-leider Buma houdt het op een ’gemiddelde winst’ van 3-0, PvdA-collega Samsom dwingt zichzelf tot kalmte: „We gaan het vast goed doen, maar laten we wel met beide benen op de grond blijven staan, zo zeg ik tegen mezelf.” VVD-fractievoorzitter Zijlstra houdt het op een ’zwaarbevochten’ 2-1 zege. D66-voorman Pechtold verwacht een knotsgekke winst: 6-1.

Pech

Tot opluchting van veel Kamerleden zijn er tijdens de wedstrijd geen debatten in de grote vergaderzaal gepland. Een eerder gepland debat over SNS is komen te vervallen, waardoor er onverwacht lucht in het strenge Kamerschema kwam. Om acht uur 's avonds is echter weer gewoon een debat gepland met minister Dijsselbloem (Financiën). Sommige Kamerleden hebben wel pech: tijdens de wedstrijd staat op zijn ministerie een overleg met minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) gepland over het al dan niet doorgaan van de ’superprovincie’.