Nieuws/Binnenland
958065
Binnenland

Providers gevraagd jihadsites te wissen

Het zou het beste zijn als internetproviders en social media zoals Facebook en Twitter uitingen van gewelddadige jihadisten zouden verwijderen. Aan deze bedrijven is gevraagd om de eigen regels voor het plaatsen van berichten en sites na te leven. Dat zei de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), Dick Schoof, dinsdag in Nieuwsuur. Volgens Schoof zijn de bedrijven bereid de discussie aan te gaan.

Schoof gaf ook nog meer details over Nederlandse Syriëgangers. Maandag werd al bekend dat er inmiddels meer dan 100 mensen vanuit Nederland naar Syrië zijn gereisd om daar te vechten en dat er ongeveer 30 weer zijn teruggekeerd. Volgens Schoof zijn er inmiddels 14 Nederlandse Syriëgangers overleden. Ongeveer driekwart van de Syriëgangers uit Nederland heeft ook de Marokkaanse nationaliteit, zei de NCTV. Een klein deel is van Turkse afkomst en de rest bestaat uit Nederlanders die zich tot de islam hebben bekeerd.

Er zijn inmiddels 28 paspoorten ingenomen van mensen die op het punt stonden naar Syrië te gaan en er zijn ongeveer 20 uitkeringen stopgezet.