Nieuws/Buitenland
958100
Buitenland

Vlaams-nationalisten mogen bij EU-liberalen

De Vlaams-nationalisten van de N-VA mogen zich ondanks protest aansluiten bij de Europese liberalen in het Europees Parlement. Een meerderheid binnen de ALDE-fractie is voor toetreding van de N-VA, de grootste winnaar van de Belgische verkiezingen, zo bleek dinsdag na overleg, meldden meerdere bronnen. Nu is het aan de N-VA om een officiële aanvraag in te dienen om tot de fractie, waar de VVD en D66 ook deel van uitmaken, toe te treden.

Protest was er van de Franstalige Belgische partij MR en het Franse Modem. Zij noemden het een ernstige politieke fout als de voorvechter van Vlaamse onafhankelijkheid zich mag aansluiten bij de fractie. Tijdens het overleg dinsdag stemde de MR dan ook tegen de komst van de N-VA, de Fransen onthielden zich.

De ALDE kan in ieder geval vier andere partijen verwelkomen in de fractie: twee Spaanse, een Portugese en een Tsjechische. De komst van de Spaanse partijen ging ook niet zonder protest gepaard, maar uiteindelijk was er een meerderheid bij de liberalen.

Als ook de vier afgevaardigden van de N-VA zich voegen bij de ALDE dan blijft de liberale fractie met 72 zetels de derde fractie in het EU-parlement.