Nieuws/Binnenland

Patiënt van het kastje naar de muur

Door het beperken van de vrije artsenkeuze dreigen patiënten met een goedkope polis vanaf 2016 van het kastje naar de muur te worden gestuurd. Wanneer bij het onderzoek naar de longen in het ene ziekenhuis een tumor wordt gevonden, moet de patiënt straks in een ander ziekenhuis daarvoor worden behandeld.

Dat komt omdat verzekeraars losse afdelingen van ziekenhuizen mogen contracteren, zeiden deskundigen gisteren in een hoorzitting in de Tweede Kamer, die werd georganiseerd door de SP, CDA en GroenLinks. Deze partijen zijn fel tegen het inperken van de vrije artsenkeuze, die onlangs afgesproken is door minister Schippers (Volksgezondheid), de coalitie en de oppositiepartijen D66, CU en SGP.

Deze week bespreekt de Kamer de wet die zorgverzekeraars de mogelijkheid geeft om niet langer zorg te vergoeden van behandelaars met wie vooraf geen contract is afgesloten. Dat de macht van de verzekeraars zo wordt uitgebreid is opvallend, vindt het Longfonds, omdat die de afgelopen jaren niets deden om slechte zorgverleners op te sporen. „Daarvoor moeten ze rekeningen controleren, maar het is kennelijk makkelijker om de wet te veranderen”, ziet directeur Rutgers van het fonds. De Consumentenbond is het met hem eens en zegt dat het beperken van de vrije artsenkeuze ’schieten met een kanon op een mug’ is.

Lobbyisten

Eerder zei ook zorgverzekeraar DSW al dat er nu al genoeg mogelijkheden zijn om slechte zorg niet te betalen. Volgens de kleine verzekeraar uit Schiedam is de nieuwe wet alleen bedoeld om de vier grote zorgverzekeraars, die nu al 90 procent van de markt in handen hebben, nog machtiger te maken. Zij kunnen bij onderhandelingen over contracten de zorgverleners het mes op de keel zetten en torenhoge kortingen afdwingen.

De oppositiepartijen hadden ook verzekeraars zelf en koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland uitgenodigd, maar zij slaagden er naar eigen zeggen niet in op tijd een ’geschikte spreker’ naar het parlement te sturen. Op de publieke tribune waren de verzekeraars echter goed vertegenwoordigd, door lobbyisten die normaal gesproken ook contact hebben met Kamerleden.

'Koehandel'

Het protest tegen de maatregelen groeit. Hoewel patiëntenfederatie NPCF haar handtekening zette onder een bestuurlijk akkoord waarin hierover afspraken zijn gemaakt, is deze organisatie helemaal niet tevreden over de uitkomsten van het overleg tussen Schippers en de vijf politieke partijen. „Koehandel”, concludeert voorzitter Wilna Wind.

Ook de huisartsen zijn tegen, ook al zijn ze net als andere zorgverleners in de buurt als fysiotherapeuten en apothekers zijn uitgezonderd van beperkte keuzevrijheid. Volgens de LHV ontstaat er weer een tweedeling in de zorg, waarbij alleen mensen met voldoende geld kunnen kiezen door de beste arts geholpen te worden. Wat Schippers een ’nieuwe’ goedkopere budgetpolis noemt, is volgens koepels van psychologen niets anders dan een ’armoedepolis’.