Nieuws/Binnenland
958376
Binnenland

Aboutaleb wil belasting waterveiligheid

Nederlanders zouden naast hun inkomstenbelasting een vast bedrag per jaar aan waterveiligheid moeten betalen. Om de lasten voor burgers niet te verzwaren, moet wel de inkomstenbelasting met hetzelfde bedrag omlaag. Van die vaste bijdrage moeten investeringen worden gedaan om Nederland tegen overstromingen te beschermen. Het gaat onder meer om dijkversterking en dijkverhoging.

Dat adviseerde de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb maandag tijdens de presentatie van het advies van de Stuurgroep Rijnmond-Drechtsteden aan de zogenoemde deltacommissaris Wim Kuijken. Aboutaleb, voorzitter van de stuurgroep, vindt dat de besteding van het geld niet aan de willekeur van de politiek moet worden overgelaten.

„De financiële opgave is zo groot dat we een manier moeten vinden om zeker te zijn van die extra bijdrage. Het levert dan in ieder geval de zekerheid op voor waterveiligheid”, aldus Aboutaleb.

Stuurgroep

Het advies, waar de stuurgroep 4 jaar aan werkte, stelt dat er 6 tot 8 miljard euro nodig is om de regio's Rijnmond en Drechtsteden te beschermen tegen hoogwater. De deltacommissaris zei alle aanbevelingen over te nemen in het te maken nationaal programma om heel Nederland te beschermen tegen overstromingen.

Veel dijken zijn nu te oud om de haven (de economische motor) en bewoners te beschermen. Ondertussen voorspellen wetenschappers dat de rivieren steeds meer water naar de Noordzee moeten afvoeren, waardoor de dijken moeten worden versterkt. Ook is er meer ruimte nodig om rivieren tijdelijk meer armslag te geven. Tegelijkertijd moeten er noodplannen worden gemaakt voor bewoners in de lager gelegen gebieden die eventueel moeten vluchten voor een overstroming.