Nieuws/Binnenland
958399896
Binnenland

Twee doden en twee gewonden door blikseminslag bij Witte Huis

WASHINGTON - Twee mensen die donderdag zwaargewond raakten door een blikseminslag bij het Witte Huis zijn in een ziekenhuis overleden, meldt The Washington Post op gezag van de brandweer. Het gaat om een vrouw van 75 jaar en een man van 76. Twee andere slachtoffers verkeren nog in kritieke toestand.

De vier volwassenen, twee mannen en twee vrouwen, werden rond 19.00 uur lokale tijd gevonden in het park Lafayette Square naast het Witte Huis, op enkele tientallen meters van het standbeeld van de voormalige president Andrew Jackson. Dat de slachtoffers het in eerste instantie overleefden komt onder meer door de toegesnelde Amerikaanse geheime dienst, zei een brandweerwoordvoerder eerder. Hij raadt mensen af om tijdens een onweersbui beschutting te zoeken onder een boom. „Dat is juist een zeer gevaarlijke plek om te zijn.”

’Het hele gebied schudde

Er gold donderdagavond in Washington een waarschuwing vanwege zware onweersbuien. Een ooggetuige zei tegen de Amerikaanse krant dat de blikseminslag en daarop volgende klap „enorm” waren. „Het hele gebied schudde, het was letterlijk alsof er een bom ontplofte, zo klonk het.”

Jaarlijks komen gemiddeld 23 mensen in de Verenigde Staten om het leven als gevolg van een blikseminslag.