Nieuws/Binnenland
958413
Binnenland

'Weinig banken gehoord in corporatie-zaak'

Jako Groeneveld, ooit bankier bij Fortis, is verbaasd dat er zo weinig banken zijn uitgenodigd door de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties. Er hebben volgens hem 13 banken meegedaan aan het verhandelen van derivaten, risicovolle financiële producten, met corporaties. Vestia, de grootste, kwam ermee aan de rand van de afgrond.

Een dergelijk geluid klonk maandag ook uit de mond van Arjan G., agent tussen banken en woningcorporaties. Hij werkte samen met kasbeheerder van Vestia Marcel de V. Die kreeg 10 miljoen euro van de 20 miljoen die G. kreeg van de banken als beloning omdat hij Vestia onder meer derivaten liet kopen.

Groeneveld erkende cash van G. aangepakt te hebben als tegemoetkoming in de kosten van de oprichting van een eigen bureau, FMS Finance. Daarmee wilde Groeneveld, die zou vertrekken bij Fortis, soortgelijk werk gaan doen als G. Om hoeveel cash het ging, weet Groeneveld niet meer, misschien 5000 euro. Maar het was meer een „symbolisch” bedrag. Het geld is zeker niet te kwalificeren als „steekpenningen”, aldus Groeneveld.